Copiii născuți prin fertilizare in vitro sunt și ei creați de Dumnezeu?

Autor: John Piper

Copiii născuți prin fertilizare in vitro sunt și ei creați de Dumnezeu? Este o întrebare de la Carly:

“Pastor John, bună ziua! Cum poate un creștin să explice necreștinilor că fiecare copil este un dar de la Dumnezeu, când unii copii sunt concepuți medical prin FIV și alte tratamente de fertilitate? Nu știu ce să zic și chiar vreau să pot răspunde la această întrebare. Eu cred că toți copiii sunt de la Dumnezeu. Dar cum pot răspunde la această întrebare? Am văzut recent un reportaj despre un cuplu de lesbiene care a conceput un copil prin FIV. Copilul a fost fertilizat cu spermă de la un donator și implantat la o femeie, iar apoi recoltat și implantat la cealaltă femeie pentru a fi dus la termen. Este atât de nefiresc, dar știu că acel copil este menit să fie aici.”

Înainte de a răspunde la această întrebare în mod specific și direct, permiteți-mi să spun câteva cuvinte despre problema mai largă a fertilizării in vitro (FIV) și a reproducerii asistate de terți, a maternității de substituție – “închirierea unui uter”, așa cum se numește uneori – a donării de ovule, a donării de spermă și așa mai departe.

O lume nouă și curajoasă

Există o întreagă industrie globală a fabricării de copii care este străbătută de întrebări etice și medicale fără răspuns. Cred că orice cuplu creștin ar trebui să fie foarte atent, grijuliu și să ezite să meargă foarte departe în afara proceselor naturale pe care Dumnezeu le-a pus la punct pentru a face copii.

Acum, știu că ne-am băgat într-o adevărată dilemă cu mii de embrioni congelați, de exemplu, care așteaptă, ca să zic așa, să fie adoptați. Acum, nu mă opun acestui lucru. Sunt oameni din biserica noastră care au făcut acest lucru: au adoptat un embrion, l-au pus la mamă și au crescut copilul. Dar nu cred că ar trebui să luăm decizii care să contribuie la această problemă. Ne-am trezit cu acești mii de bebeluși înghețați din cauza a tot felul de aspecte tehnologice pe care nu le-am prevăzut ca generând toate aceste probleme.

Acum, dacă toate astea vă sună neclar, de genul “Despre ce vorbește?”. – și mie încă mi se pare – vreau să vă recomand un site și o instituție numită Centrul pentru Bioetică și Cultură. Este condus de Jennifer Lahl. Am cunoscut-o pe Jennifer și cred că este o persoană credincioasă, înțeleaptă și utilă în aceste chestiuni. Are câteva videoclipuri foarte lămuritoare despre aceste lucruri. Ea a făcut o muncă foarte bună pentru a aduce claritate și înțelepciune în problema reproducerii asistate de terți, făcându-ne conștienți de riscurile semnificative pentru sănătate și psihologice care adesea trec neobservate, ca și cum ai putea să faci orice vrei. Ca să nu mai vorbim de problemele etice, dintre care cea mai importantă este problema iminentă a eugeniei – adică a face copii “de designer”, asigurându-te că ai un spermatozoid și un ovul de la persoane cu trăsăturile potrivite pe care le dorești.

Dar întrebarea lui Carly este: “Cum poate un creștin să explice unui necreștin că fiecare copil este un dar de la Dumnezeu, când unii copii sunt concepuți pe cale medicală prin FIV și alte tratamente de fertilitate?”. Răspunsul vine, cred eu, în doi pași.

Dumnezeu îi creează pe oameni

În primul rând, ce îi spui unui necredincios? Primul pas este să aduni texte biblice care să arate că facerea copiilor umani este în mod decisiv opera lui Dumnezeu, nu a omului. Niciun bebeluș nu decide dacă este sau nu este om. Niciun părinte nu decide dacă bebelușul său este uman. Niciun donator de spermă, de ovule sau de uter nu decide dacă bebelușul este uman. Nici un medic, care pune toate piesele laolaltă, nu decide dacă acest copil este uman. Ei bine, cine decide? Dumnezeu.

După ce le arătați aceste texte, pe care le voi indica imediat, pasul doi este să le arătați principiul biblic conform căruia, în Biblie, Dumnezeu folosește adesea nebunia și răul pentru a aduce frumusețea la existență. Așadar, iată câteva texte pe care le-ai putea folosi pentru a-l ajuta pe un necredincios să știe măcar de ce crezi că Dumnezeu este Cel care face copii în mod decisiv.

Psalmul 139:13-14: Tu mi-ai întocmit rărunchii, Tu m-ai țesut în pântecele mamei mele. Te laud că sunt o făptură așa de minunată. Minunate sunt lucrările Tale și ce bine vede sufletul meu lucrul acesta!

Iov 10:11-12 – Iov îi spune lui Dumnezeu: M-ai îmbrăcat cu piele și carne, m-ai țesut cu oase și vine; mi-ai dat bunăvoința Ta și viața, m-ai păstrat cu suflarea prin îngrijirile și paza Ta.. Așadar, nu doar piele, nu doar carne, oase și tendoane, ci viață care poate fi experimentată în iubirea relațională. Dumnezeu a creat asta.

Iov 31:13-15 – Iov vorbește cu Dumnezeu despre motivul pentru care i-a tratat bine și corect pe slujitorii Săi. El spune: De aș fi nesocotit dreptul slugii sau slujnicei mele când se certa cu mine, ce aș putea să fac când se ridică Dumnezeu? Ce aș putea răspunde cânt pedepsește El? Cel ce m-a făcut pe mine în pântecele mamei mele nu l-a făcut și pe el? Oare nu ne-a întocmit același Dumnezeu în pântecele mamei?. Cu alte cuvinte, fiecare om, indiferent de rasă, naționalitate și sex este făcut de Dumnezeu în pântece.

Psalmul 71:6Pe Tine mă sprijin din pântecele mamei mele. Tu ești Binefăcătorul meu încă din pântecele mamei; pe Tine Te laud fără-ncetare.. Înainte ca psalmistul să se nască, el se sprijinea deja, depindea de Dumnezeu în pântecele mamei sale.

Eclesiastul 11:5 – Cum nu știi care este calea vântului, nici cum se fac oasele în pântecele femeii însărcinate, tot așa nu cunoști nici lucrarea lui Dumnezeu, care le face pe toate. Wow. Nu știm cum vine sufletul, viața, sufletul naturii umane în această uniune dintre ovul și spermă. Este una dintre acele lucrări ale lui Dumnezeu, ca multe altele, pe care nu le înțelegem. Dar iată că se întâmplă; El o face.

Ieremia 1:5Mai înainte ca să te fi întocmit în pântecele mamei tale te cunoșteam și mai înainte ca să fi ieșit tu din pântecele ei, Eu te pusesem deoparte și te făcusem proroc al neamurilor. Dumnezeu se ocupa deja de Ieremia ca persoană înainte ca el să se nască.

Așadar, concluzionez din aceste pasaje și din altele că nu oamenii aduc oamenii în existență; Dumnezeu o face. Oamenii contribuie cu material genetic, dar Dumnezeu face din uniunea dintre ovul și spermă sufletul uman viu și etern. Uimitor. Acesta este primul lucru pe care trebuie să îl împărtășești cu prietenul tău necreștin.

Suveranitate fără rezerve

Al doilea pas este de a arăta principiul biblic conform căruia Dumnezeu folosește adesea nebunia și chiar răul pentru a aduce frumusețea în existență. Acum, în general, îi poți spune prietenului tău necredincios: “Dacă Dumnezeu creează cu adevărat un suflet uman care odată nu exista și care acum există pentru totdeauna ca persoană, atunci a face acest lucru asemănător lui Dumnezeu – prin modalități naturale sau nenaturale, bune sau rele, păcătoase sau nepăcătoase de a uni ovulul și sperma – este floare la ureche. Este relativ ușor. Adică, crearea unei ființe umane este marea glorie și marele mister. Modalitatea însă este relativ lipsită de importanță atunci când vine vorba de faptul că Dumnezeu o poate face sau nu.”

Permiteți-mi să închei cu acest lucru: Care ar fi cea mai evanghelistică, personală și plină de grijă modalitate de a transmite acest principiu necredinciosului? Și cred că răspunsul este să mergem la cel mai uimitor text dintre toate, Faptele Apostolilor 4:27-28, pentru a arăta cum Dumnezeu s-a folosit de patru persoane/grupuri de persoane pentru a împlini voia mântuitoare a lui Christos – pentru a realiza cel mai frumos, glorios și minunat act de mântuire din istoria lumii. Iată ce spune:

În adevăr, împotriva Robului Tău celui sfânt, Isus pe care L-ai uns Tu, s-au însoțit în cetatea aceasta Irod și Pilat din Pont, cu neamurile și cu noroadele lui Israel, ca să facă tot ce predestinase mai înainte mâna Ta și sfatul Tău.

Ce s-au adunat să facă?

să facă tot ce predestinase mai înainte mâna Ta și sfatul Tău.

Îmi pot imagina un necredincios care poate aude asta și spune: “Uau, nu am mai auzit așa ceva până acum”. Dacă Dumnezeu îi poate orchestra pe Irod, Pilat, soldații romani brutali și evreii necredincioși pentru a aduce cel mai mare eveniment dătător de viață care a existat vreodată – moartea și învierea lui Isus – atunci a face un copil uman cu oameni păcătoși nu este o problemă.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hednoist și cea mai recentă: What Is Saving Faith?

Sursa originală: Are IVG Babies Knit Together by God too? https://www.desiringgod.org/interviews/are-ivf-babies-knit-together-by-god-too

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: