Când vei merge la facultate îți vei pierde credința?
Când vei merge la facultate vei vrea să-ți păstrezi credința? Sunt mari șanse să nu o faci, cel puțin conform studiilor Barna Research.
Barna estimează că aproximativ 70% dintre elevii de liceu care intră la facultate ca fiind creștini declarați vor pleca de acolo cu o credință ce oscilează între a fi mică sau complet pierdută. De obicei, acești elevi nu se întorc la credința lor nici după absolvire, deoarece Barna estimează că 80% dintre cei crescuți în biserică se vor “decupla” de aceasta până la vârsta de 29 de ani.
Tu vei fi unul dintre cei 80%? Îți vei abandona credința atunci când vei fi înconjurat de colegi care nu-L cunosc pe Dumnezeu? Cei mai mulți oameni presupun că credința lor timpurie îi va purta pe tot parcursul vieții lor. Împăratul Ioas probabil că a crezut și el lucrul acesta. El a început să domnească la vârsta de 7 ani (2 Cronici 24:1) și “a făcut ceea ce era drept în ochii Domnului în toate zilele preotului Iehoiada” (2 Cronici 24:2), mentorul și cel mai de încredere consilier al regelui Ioas.
Când Iehoiada era în viață, Ioas a respectat cu credincioșie legile lui Dumnezeu și s-a asigurat că și ceilalți le respectau. El i-a inspirat chiar și pe alții să dăruiască cu bucurie lui Dumnezeu: “Toate căpeteniile şi întregul popor şi-au adus contribuţia cu bucurie, până când cufărul s-a umplut.” (2 Cronici 24:10). Credința lui Ioas părea cu siguranță autentică.
Mult prea ușor de influențat
Dar când Iehoiada a murit, Ioas s-a întors la prietenii săi. Când conducătorii seminției lui Iuda au venit să-l viziteze pe Ioas la scurt timp după moartea lui Iehoiada, regele i-a ascultat. După ce conducătorii “au adus omagiu regelui” (2 Cronici 24:17), ceea ce probabil însemna că l-au flatat, Ioas a abandonat casa Domnului și s-a întors să slujească idolilor. Este posibil ca acești “prieteni” să-l fi convins cum că ei ar fi fost deschiși la minte și în contact cu cultura populară în timp ce Iehoiada fusese prea strict și de modă veche. Ioas i-a ascultat și renunțat la toate lucrurile bune pe care le făcuse mai devreme, omorându-l chiar pe fiul lui Iehoiada, Zaharia, atunci când a fost interogat.
Acest comportament pare o răsturnare de situație șocantă, dar arată că regele Ioas se încredea probabil în Iehoiada și nu în Dumnezeu. Credința lui nu era și a sa. Pentru că îi lipsea convingerea personală, era ușor de influențat de oamenii necredincioși din jurul său. Dumnezeu l-a judecat pentru răutatea sa și în curând a fost ucis de proprii săi slujitori. Ioas ne arată că nu contează cât de bine începem în viața creștină, ci contează cum o terminăm.
Pentru tineri și seniori
Mulți dintre noi au început în forță. Am presupus că, dacă am fost crescuți cu valorile corecte și ne-am implicat în biserică, vom rămâne mereu credincioși. Eu am crezut asta. Am avut o pasiune pentru Domnul în liceu și în facultate, dar, pe măsură ce m-am cufundat în cariera mea, participarea mea la biserică a devenit sporadică, iar timpul meu cu Dumnezeu a devenit rar și grăbit.
Am descoperit că, cu cât petreceam mai puțin timp cu Domnul, cu atât mai puțin îmi doream să-L cunosc. Colegii mei de muncă necredincioși erau cei mai apropiați prieteni ai mei. Inițial, am sperat să le împărtășesc credința mea, dar, în schimb, mi-au transmis indiferența lor spirituală. Ei au avut o influență subtilă, dar profundă asupra priorităților mele. Pe măsură ce credința mea se diluase, citirea Bibliei și mersul la biserică mi se păreau mai mult legaliste decât dătătoare de viață. Abia atunci când m-am confruntat cu o suferință reală, credința mea a redevenit importantă.
Fie că ești „boboc” sau în ultimul an, dacă te îndrepți spre facultate, te afli într-un loc vulnerabil. Este ușor să presupui că vei dezvolta discipline spirituale mai bune și te vei implica în comunitatea creștină mai târziu. Dar, în timp ce jonglezi cu provocările vieții, este tentant să amâni căutarea lui Dumnezeu până când te simți mai așezat, căzând involuntar în obiceiurile oamenilor pierduți din jurul tău. Schimbarea este treptată și, de multe ori, neobservabilă.
Trei modalități ca să nu rătăcești
Așadar, ce poți face, cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru a fi unul dintre cei 20% crescuți în biserică care rămân credincioși în timpul facultății și până la vârsta de 20 de ani?
În primul rând, să nu presupuneți că nu vă veți îndepărta – sau că, dacă vă veți îndepărta, vă veți întoarce în cele din urmă. Cu toții suntem vulnerabili. Cereți-i lui Dumnezeu în fiecare zi o pasiune durabilă pentru El. Cereți-i să vă dea bucurie numai în El. Cereți-i chiar acum să vă împiedice inima să se rătăcească.
În al doilea rând, rămâneți strâns legați de Dumnezeu. Poate părea banal, sau chiar legalist, dar citirea Bibliei și rugăciunea sunt într-adevăr cheile simple ale vieții creștine. În timp ce citiți, concentrați-vă și fiți atenți, mai degrabă decât să răsfoiți cuvintele fără să vă gândiți la ele și doar să “bifați căsuța”. Îmi place să folosesc un plan de citire a Bibliei, deoarece elimină ghicirile cu privire la ce să citim în fiecare dimineață. Vă recomand planul Discipleship Journal. Dacă citiți Biblia în mod regulat pentru prima dată, începeți prin a citi doar secțiunile Noului Testament în fiecare zi. Încearcă să citești cu un pix și hârtie, notându-ți intuițiile, întrebările și observațiile, cerându-i lui Dumnezeu să-ți deschidă ochii pentru a vedea adevărul și să însuflețească cuvintele Sale (Psalmul 119:18).
În al treilea rând, găsiți o părtășie creștină adevărată. Integrează-te într-o biserică și într-un grup mic din interiorul sau din afara campusului universitar. Fă-ți în mod intenționat prieteni creștini și petrece timp cu ei. Având prieteni creștini buni în facultate, reduceți presiunea de a vă conforma. Oamenii din jurul nostru ne influențează mult mai mult decât ne dăm seama. Regele Ioas este un exemplu viu despre cât de ușor este să-ți abandonezi credința atunci când ești înconjurat de oameni nepotriviți.
Sfințenie improvizată
Charles Spurgeon, un predicator londonez din anii 1800, a spus odată,
Oh, cum a fost orașul Londra pentru mulți ca Ioas, ca și o sită! Îmi amintesc de mulți a căror poveste era cam așa: fuseseră mereu la casa lui Dumnezeu… și toată lumea îi socotea creștini – și apoi au venit la Londra. La început, s-au dus . . la un loc umil unde se predica Evanghelia.
Dar, cu timpul, s-au gândit . . . . că munceau atât de mult toată săptămâna, încât duminica trebuie să iasă puțin la aer curat; și, treptat, și-au găsit tovarăși care i-au îndepărtat, încetul cu încetul, de pe calea integrității și a castității, până când “tânărul cel bun” a ajuns la fel de josnic ca oricare altul de pe străzile Londrei; și cel care părea a fi un sfânt, a devenit nu numai un păcătos, ci și un făuritor de păcătoși.
Niciunul dintre noi nu este imun la îndepărtarea lentă de Dumnezeu. După cum vedem din viața regelui Ioas, chiar și atunci când am dus o viață creștină în exterior, este ușor să începem să trăim ca cei din jurul nostru. Cu toate acestea, cei care Îl cunosc cu adevărat pe Christos nu pot cădea definitiv. După cum spune 1 Ioan 2:19: “Dacă ar fi fost dintre noi, ar fi continuat cu noi“. Cei care părăsesc credința nu au avut-o niciodată cu adevărat, ci, așa cum spunea Jean Calvin, “au avut doar o lumină și un gust trecător al ei“.
Te vei îndepărta?
Vei cădea de la credință în anii facultății? Poți să te lupți cu curentul și să te ții tare de Dumnezeu. Mai întâi, “Examinați-vă pe voi înșivă, ca să vedeți dacă sunteți în credință. Testați-vă pe voi înșivă. Sau nu vă daţi seama că Isus Christos este în voi? – doar dacă nu cumva, într-adevăr, nu reușiți să treceți testul!“. (2 Corinteni 13:5). Întreabă-te dacă Isus este comoara ta sau dacă nu faci decât să împrumuți credința celor din jurul tău. Dacă ai vreo îndoială, angajează-te acum să-L urmezi pe Christos cu toată puterea ta.
Dar dacă Îl cunoști cu adevărat pe Domnul și vezi dovezi ale harului transformator în viața ta, nu te teme că te vei îndepărta. El te va ține strâns. El te va întări și te va ajuta. El te va susține cu dreapta Sa cea neprihănită (Isaia 41:10). Dacă ești al Lui, atunci poți fi sigur că “Cel care a început în tine o lucrare bună o va duce la bun sfârșit în ziua lui Isus Christos” (Filipeni 1:6).
Sursa originală: Will You Lose Your Faith In College? – https://www.desiringgod.org/articles/will-you-lose-your-faith-in-college
Tradus cu permisiune – Translated with permission