top
Slăbiciune Dumnezeu îți primește slăbiciunea

Dumnezeu îți primește slăbiciunea

În general eu nu prea sunt curajoasă.

Recent am auzit pe cineva făcând diferența între curaj și bravură, spunând că bravura este abilitatea de a face față unor situații dificile fără teamă, în timp ce curajul înseamnă să faci față unor situații dificile chiar și atunci când ți-e frică. Când mă gândesc la curaj, îmi amintesc de Ghedeon.

Mă identific cu Ghedeon; el trăiește viața cu frică. Îl găsim “bătând grâul în teascul de vin pentru a-l ascunde de madianiți” (Judecători 6:11). Când îngerul Domnului vine la el, Ghedeon își exprimă imediat îndoielile cu privire la credincioșia lui Dumnezeu față de israeliți (Judecători 6:13). Când Ghedeon își dă seama cine îi vorbește, el insistă că, fiind cel mai mic membru al seminției lui, lipsit de distincție (Judecători 6:15), nu i se poate da o misiune.

Ghedeon nu are încredere să facă ceva singur. Nu are nimic împotrivă să se plângă de cât de rău stau lucrurile, dar când i se cere să facă ceva pentru a îmbunătăți situația, Ghedeon dă înapoi. Este mai ușor să te plângi decât să acționezi.

Când Dumnezeu îi spune clar că El Însuși îl cheamă pe Ghedeon, Ghedeon vrea un semn – doar pentru a fi sigur (Judecători 6:17). După ce primește semnul, Ghedeon ascultă de Dumnezeu și taie altarul lui Baal. Dar, în loc să facă acest lucru în mod deschis ziua, Ghedeon se teme de locuitorii orașului și chiar de familia sa, așa că îl distruge noaptea (Judecători 6:27). Mai târziu, când sătenii furioși vin după el, Ghedeon îl lasă pe tatăl său să-l apere. Ghedeon nu a fost curajos.

Dumnezeu știe că suntem praf

Este ușor să îl criticăm pe Ghedeon pentru îndoielile sale, dar și eu m-am îndoit. L-am văzut pe Dumnezeu lucrând în viața mea, permițându-mi să fac lucruri pe care le-aș fi crezut imposibile. Dar apoi încă mă îndoiesc că pot face următorul lucru. Mă uit la mine și la resursele mele și mă simt din nou inadecvat, convins că nu pot realiza ceea ce am în față. Știu că, pentru mine, slăbiciunea fizică și pierderile ulterioare sunt constante. Când mă gândesc la viitor, strig adesea: “Doamne, nu pot face asta. Nu sunt atât de puternică pe cât crezi Tu că sunt”.

Domnul vrea să salveze pe Israel prin mâna lui Ghedeon, dar Ghedeon vrea o dovadă. De două ori. Mai întâi vrea ca lâna să fie umedă pe pământul uscat, iar apoi vrea să vadă lâna uscată pe pământul umed, doar pentru a fi mai sigur. Din perspectiva noastră, Ghedeon ar putea părea prea sceptic. De ce tot cere dovezi? Dar apoi mă gândesc la toate momentele în care eu continui să cer asigurări de la Dumnezeu. Când mă simt nepotrivită pentru a face față la ceva, cer semne, încurajări de la prieteni, versete care se aplică situației mele. Dumnezeu îmi înțelege fragilitatea; El se ocupă de slăbiciunile mele așa cum a făcut-o cu cele ale lui Ghedeon – fără dispreț sau pedeapsă. Domnul își amintește că sunt țărână.

După ce i-a dat lui Ghedeon toate semnele pe care le-a cerut, Dumnezeu îl pregătește să îi conducă pe israeliți în lupta împotriva madianiților. Douăzeci și două de mii de oameni s-au prezentat la luptă, ceea ce Domnul a declarat că erau prea mulți (Judecători 7:2-3). Cu o asemenea armată, israeliții puteau să-și asume singuri meritul pentru victorie. Domnul îi spune lui Ghedeon să-i lase pe războinicii temători să plece acasă și să-i aleagă pentru luptă doar pe cei care beau apă din palme în loc să îngenuncheze pentru a bea, rezultând o armată de doar trei sute de oameni. Victoria nu va fi pusă pe seama puterii israeliților; doar puterea lui Dumnezeu va elibera poporul Său.

Ce vede Dumnezeu în tine

Când Ghedeon a rămas cu trei sute de oameni, este speriat. Deși nu-și exprimă teama, Dumnezeu îi cunoaște inima și îl liniștește oferindu-i: “Dacă ți-e frică să te cobori, coboară în tabără … și ascultă ce spun ei, și după aceea mâinile tale se vor întări” (Judecători 7:10-11). S-ar putea crede că, dacă Dumnezeu ți-ar spune fără echivoc ce să faci, ai avea încredere în El fără dovezi. Dar nu și Ghedon. Bineînțeles că se duce imediat în tabără și trebuie să audă el însuși de ce victoria este asigurată. Apoi, în cele din urmă, Ghedeon crede și merge mai departe (Judecători 7:15).

Pe tot parcursul acestei întâlniri, Ghedeon se îndoiește, se teme și se simte neadecvat și slab. El acționează numai atunci când are dovada că va reuși. El vrea să aibă încredere în Dumnezeu, dar continuă să se îndoiască de el însuși. Cu toate acestea, încă de la început, Dumnezeu îl vede ca pe un “războinic viteaz” (Judecători 6:12), ceea ce pare să contrazică nesiguranța și îndoielile lui Ghedeon. Dumnezeu vede ceea ce suntem în El, nu în noi înșine.

Așadar, dacă astăzi te simți neadecvat, slab sau speriat, ai curaj. Dumnezeu îi alege pe cei nebuni “ca să-i facă de rușine pe cei înțelepți” (1 Corinteni 1:27). Unele dintre cele mai mari realizări din Biblie au fost realizate de oameni slabi, care simțeau că nu se ridică la înălțimea chemării lor.

‘Doamne, alege pe altcineva’

Moise a despărțit Marea Roșie și i-a eliberat pe israeliți de urmăritorii lor egipteni, dar când Dumnezeu l-a chemat pentru prima dată, Moise a spus: “Doamne, te rog, trimite pe altcineva” (Exodul 4:13). Acest lucru se întâmpla imediat după ce Dumnezeu îl asigurase pe Moise: “Te voi … învăța ce vei avea de vorbit” (Exodul 4:12). Când Dumnezeu l-a chemat pe profetul Ieremia, primul său răspuns a fost: “Ah, Doamne Dumnezeule! Iată că nu știu să vorbesc, căci sunt doar un tânăr” (Ieremia 1:6).

Pavel a vrut ca Dumnezeu să-i îndepărteze acel ghimpe din carne, dar Domnul i-a reamintit: “Harul Meu îți este de ajuns, căci puterea Mea este desăvârșită în slăbiciune”. Pavel a spus apoi: “De aceea mă voi lăuda cu atât mai mult cu bucurie cu slăbiciunile mele, pentru ca puterea lui Christos să se odihnească peste mine. Așadar, de dragul lui Christos, sunt mulțumit cu slăbiciunile, insultele, greutățile, persecuțiile și calamitățile. Căci atunci când sunt slab, atunci sunt puternic” (2 Corinteni 12:9-10).

Tot ceea ce ne cere El

Astăzi, dacă Domnul te cheamă la o sarcină pentru care te simți nepotrivit, amintește-ți că Domnul nu caută puterea ta, nici curajul, nici darurile tale naturale; El vrea ca tu să te bazezi pe El. Puterea Lui este făcută perfectă în slăbiciunea noastră. Știm că Dumnezeu l-a văzut pe Ghedeon ca fiind puternic. În celebra “Sală a oamenilor credinței” din Evrei, ni se amintește că Ghedeon a cucerit regate și că Domnul l-a făcut puternic în ciuda slăbiciunii sale (Evrei 11:32-34).

Și noi vom fi făcuți puternici din mijlocul slăbiciunilor atunci când ne punem încrederea în Domnul. Așa cum ne amintește frumos imnul “Come Ye Sinners” (Veniți, voi păcătoșilor), “Toată starea ce ți-o cere, e să simți a Lui nevoie“.

Sursa originală: God Wants Your Weakness https://www.desiringgod.org/articles/god-wants-your-weakness

Tradus cu permisiune – Translated with permission