Două strategii pentru a câștiga războiul împotriva poftei
Câștigarea războiului împotriva poftei este, de departe, cea mai comună temă din toate e-mailurile pe care le primim în căsuța de e-mail. Întrebarea de astăzi vine de la un ascultător anonim. “Bună ziua, pastor John. Sunt o studentă de la un colegiu din Maryland și îmi place să vă ascult podcastul. Vă mulțumesc pentru încurajarea și adevărul pe care le puneți la dispoziție în fiecare săptămână. Întrebarea mea este următoarea: Cum anume își poate transforma cineva modul în care gândește? Biblia vorbește despre a-ți lăsa mintea să fie transformată, dar am impresia că nu este atât de simplu precum este prezentat în Scriptură. În ultima vreme, m-am luptat cu pofte care mă fac să mă simt foarte nesigură și vinovată. Așadar, cum mă descurc cu asta, mai ales într-o cultură înnebunită după sex? Vreau să lupt împotriva tentațiilor. De fiecare dată când apare un astfel de gând, mă simt ca și cum L-aș fi dezamăgit pe Dumnezeu. Cum pot lăsa mintea mea să se transforme, așa cum spune Biblia, pentru a putea câștiga această luptă copleșitoare și obositoare?”
“Cum anume își poate transforma cineva modul în care gândește?” Dați-mi voie să continui de aici. Sunt atât de multe chestiuni privitoare la această întrebare, încât probabil că nu voi atinge fiecare dintre ele, dar permiteți-mi să îi ofer prietenei noastre studentă de la colegiul din Maryland o paradigmă simplă în două părți pentru transformarea modului în care gândim. Apoi voi încerca să completez cu câteva detalii.
Rămâi în formă
Permite-mi să folosesc o analogie pentru a ilustra modul în care putem deveni spiritual sau mental transformați. Cea a transformării fizice pe care p suferim în fitness. Aproape toată lumea cunoaște faptul că dacă dorești să fii în formă din punct de vedere fizic, există două etape ale procesului de transformare, respectiv, le vom numi azi rezistență și recepție. Cred că aceleași se aplică și în plan spiritual.
Prin rezistență mă refer la genul de exerciții care supun mușchii la un efort nefiresc de mare. De exemplu, vrei ca bicepsul tău să fie mai puternic pentru a putea ridica pachete mai grele sau pentru a le ridica mai ușor pe cele ușoare. Ridici o greutate – să zicem zece, cincisprezece sau douăzeci de kilograme – și o faci de suficient de multe ori, încât abia reușești să duci la capăt ultima repetare, deoarece rezistența este atât de puternică împotriva bicepsului tău.
În acest proces de rezistență, bicepsul, în mod ironic, devine mai puternic. Este ciudat că în primă fază arăți ca un om slab, tremurând și trăgând și nereușind să ridici greutatea pentru a zecea sau a douăzecea oară. Dar din această slăbiciune, câteva săptămâni mai târziu, bicepsul tău devine mai puternic.
Prin recepție mă refer la ceea ce primește corpul tău: alimente sănătoase, somn suficient și un tip de activitate care oferă corpului tău stare de bine.
Aceasta este analogia. Voi puteți lucra cu ea și să analizați dacă am înțeles bine din punct de vedere fizic acest proces. Eu nu știu foarte multe despre acest domeniu, dar pare să funcționeze pentru mine.
Împinge întunericul înapoi
Acum, haideți să o aplicăm la condiția fizică, spirituală și mentală așa cum spune Biblia că se întâmplă. Bineînțeles, rezistența și recepția nu sunt secvențiale. Nu vei avea rezultate dacă în unele zile faci doar rezistență și în altele doar mănânci. Nu, ele sunt simultane.
În primul rând, există principiul biblic al rezistenței. Iacov spune: “Împotriviți-vă diavolului, și el va fugi de la voi” (Iacov 4:7). Pavel spune în Romani 8:13: “Dacă, prin Duhul, dați la moarte faptele trupului, veți trăi”. Așadar, omorâm păcatele, țintuindu-le cu o rezistență letală.
Iacov 1:3 spune: “Încercarea credinței voastre produce statornicie”. Așadar, încercarea credinței corespunde rezistenței halterei de lângă bicepsul tău. O anumită ispită sau o anumită suferință vine în viața ta și amenință să te cucerească și să-ți distrugă credința și sfințenia. Trebuie să te agăți de o promisiune a lui Dumnezeu și să împingi cu toată puterea ta împotriva îndoielii și a necredinței care se ridică, în timp ce te bazezi pe promisiunea lui Dumnezeu.
Așadar, împinge înapoi întunericul care te invadează, așa cum împingi podeaua când faci flotări. De ce? Pentru că acest lucru produce statornicie sau anduranță. Aceasta înseamnă că acele încercări, acele presiuni ale necredinței și ale ispitei, acele încercări cărora trebuie să le reziști prin credință, au ca rezultat două lucruri.
1. Aceste teste ne permit să rezistăm la teste mai mari, la ispite mai mari și la suferințe mai mari în viitor.
2. Aceste teste ne permit să facem față cu relativă ușurință tuturor testelor care ne făceau să ne poticnim, astfel încât să nu mai fim într-o criză de fiecare dată când întâlnim vreo ispită sexuală, de exemplu.
Regula celor cinci secunde
Acum, toate acestea se aplică poftei și ispitei sexuale, pentru că acestea sunt gânduri și încercări cărora trebuie să le rezistăm. Trebuie să ne agățăm de o promisiune a lui Christos, să o credem și apoi să o folosim pentru a împinge – în mod activ – gândul din mintea noastră.
Adică, eu fac asta. Nu glumesc aici. Un gând pofticios sau o imagine îți vine în minte și ai la dispoziție aproximativ cinci secunde pentru a decide dacă îl vei lăsa să preia controlul sau dacă îl vei împinge și-i vei spune “Nu, pleacă de aici. În numele lui Isus, pleacă de aici!”.
Trebuie să-ți îndrepți atenția către o promisiune mai mare decât ispita: “Isus este mai bun. Isus este suficient. El a spus asta”. Și continui să o împingi până când dispare.
Deci asta înțeleg eu prin rezistență – prima etapă a transformării. Vreau să vă încurajez, chiar dacă la început poate părea sau suna obositor, într-adevăr produce un rod pașnic al neprihănirii. Citiți Evrei 12 și veți vedea ce vreau să spun.
A rula în gol
Acum, iată ce-a de a doua etapă. Până acum, ce am discutat ține de prima etapă, și atât de mulți creștini încearcă să rezolve problemele ispitelor și înfrângerilor lor doar prin jumătatea de rezistență pe care o presupune sfințirea. Nu va funcționa. Pur și simplu nu va funcționa pe termen lung.
Dați-mi voie să vă explic ce înseamnă a doua etapă, cea a recepției, a primirii. Pavel spune: “Noi toţi privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului şi suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului.” (2 Corinteni 3:18). Observați, aceasta vine de la Domnul, Duhul. Noi suntem primitori. Aceasta este partea de recepție.
Ne fixăm privirea asupra slavei Domnului și facem acest lucru în principal în cuvânt. Zăbovim asupra descrierilor dulci și frumoase ale persoanei și lucrării lui Isus Christos. Ne marinăm mințile receptive prin credință în cuvântului lui Dumnezeu. Ne fixăm ochii inimii noastre, asupra lui Isus.
Cu cât primim mai mult în inimile noastre frumusețea lui Christos prin ochii inimii în timp ce citim și medităm, cu atât mai mult vom avea dorințele, preferințele și convingerile Lui. Vom fi transformați prin faptul că suntem receptiv.
O, ce dulce este să fim transformați astfel!
Făpturi noi
Coloseni 3:10 ne amintește că, în Isus, suntem făpturi noi. Dar trebuie să ne îmbrăcăm cu noul sine – să îl îmbrăcăm ca pe o haină – să îl primim în mod conștient.
Dar există o frază în Coloseni 3:10 care ne indică modul în care se întâmplă acest lucru. Spune: “Îmbrăcați-vă cu sinele cel nou” – și aici vine fraza – “care se înnoiește în cunoaștere după chipul creatorului său”. Așadar, transformarea minții, a dorințelor și a gândurilor noului eu se întâmplă “în cunoaștere”.
Este ca și cum ai spune: “Privește-L pe Isus din ce în ce mai mult și gândurile și sentimentele tale se vor schimba”.
Cunoaștere nouă
Iată ultimul pasaj pe care îl voi menționa și care are legătură cu noutatea prin privirea lui Christos – noutatea prin cunoaștere. Se referă în mod specific la ispita sexuală. Iată ce spune Pavel: “Aceasta este voia lui Dumnezeu, sfințirea voastră: să vă abțineți de la imoralitatea sexuală; fiecare dintre voi să știe să-și stăpânească trupul său în sfințenie și cinste” – și aici vine cheia – “nu în patima poftei, ca neamurile care nu-L cunosc pe Dumnezeu” (1 Tesaloniceni 4:3-5).
Observați unde pune Pavel vina pe pasiunea sexuală care preia controlul și ne distruge viața. El spune că pasiunea, acea pasiune păcătoasă, domnește în oamenii care nu știu. La fel ca în Coloseni 3:10 și 2 Corinteni 3:18, ei nu știu, nu văd, nu meditează, nu cunosc, nu absorb, nu primesc cunoașterea lui Dumnezeu.
Cu alte cuvinte, ei nu au fost reînnoiți în cunoaștere. Nu și-au pus mintea să privească ziua și noaptea gloria lui Isus, astfel încât să devină asemenea Celui pe care Îl admiră. Ei sunt la mila pasiunii lor păcătoase, pentru că nu au fost transformați prin îmbrăcarea cu sinele cel nou, reînnoit în cunoaștere.
Acesta este modelul biblic de transformare a minții și a inimii noastre, astfel încât să fim mai puțin vulnerabili la ispita sexuală. Este atât rezistența împotriva necredinței, a ispitei, a îndoielii și a lui Satana, cât și primirea dulce și plăcută, prin cuvântul lui Dumnezeu, a prețiozității, frumuseții și măreției lui Isus. Atât împotrivirea, cât și primirea, în timp, ne transformă inimile și mințile.
Sursa originală: Two Strategies To Win The War On Lust – https://www.desiringgod.org/interviews/two-strategies-to-win-the-war-on-lust
Tradus cu permisiune – Translated with permission