top
Loterie & Jocuri de noroc Ar trebui creștinii să joace la pariuri sportive?

Ar trebui creștinii să joace la pariuri sportive?

Cine a câștigat meciul aseară? Când vor juca din nou? Deschizi computerul să verifici scorurile și, inevitabil, reclamele sunt peste tot. Nu poți să le eviți nici dacă ai încerca. Pariurile sportive au sosit în forță.

Nici agenții de publicitate nu își pierd banii. În februarie 2024, se estima că 68 de milioane de americani ar paria peste 23 de miliarde de dolari la Super Bowl. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere că aproape 120 de miliarde de dolari au fost pariați la sporturi în 2023. Asta înseamnă 360 de dolari pe persoană în Statele Unite. Pariurile sportive au ajuns, cel mai probabil, și în biserica ta, și poate chiar și în casa ta. Dacă nu au ajuns încă, cu siguranță agenții bat la ușă.

Pariurile sportive au infiltrat ecosistemul sportiv. Cum ar trebui să răspundă creștinii?

PROBLEMA GESTIONĂRII RESURSELOR

Unii răspund sugerând că jocurile de noroc, inclusiv pariurile sportive, sunt iresponsabile și nu contribuie cu nimic semnificativ în lume. Banii pariați aparțin, în cele din urmă, lui Dumnezeu, astfel că eșecul în a-i gestiona bine echivalează cu delapidarea împotriva Lui. În plus, El ne dă fiecăruia o singură viață de trăit, și există investiții mai bune pentru banii și timpul folosit pentru a participa la pariuri sportive.

Pariurile sportive au devenit, de asemenea, un fel de cal troian pentru forme mai nefaste de jocuri de noroc, precum și pentru dependența de acestea. Pariurile sportive funcționează ca o poartă către sala largă a jocurilor de noroc online – în special pentru tinerii care, în mod obișnuit, nu ar păși într-un cazinou. Companiile de jocuri de noroc, motivate de profit, văd o rentabilitate a investiției de 500% atunci când convertesc un parior sportiv într-un jucător de cazinou.

Nu ar trebui să fim surprinși că dorința de adrenalină și câștig poate escalada de la pariuri ocazionale pe meciuri specifice la forme de jocuri de noroc online non-stop. La urma urmei, Pavel îl avertizează pe Timotei: „Cei care vor să se îmbogățească, dimpotrivă, cad în ispită, în capcană și în multe pofte nesăbuite și dăunătoare, care-i afundă pe oameni în ruină și pierzare. Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor” (1 Timotei 6:9-10).

„PARIURI SPORTIVE RESPONSABILE”?

Argumentul gestionării resurselor este cu siguranță unul solid, iar creștinii cu mintea limpede ar trebui să aibă o categorie pentru panta alunecoasă, mai ales în activități atât de strâns legate de lăcomie.

Totuși, tot mai des, o raționalizare comună vine în prim-plan: Ce zici de „pariurile sportive responsabile”? Pariurile sportive sunt acum legale în multe locuri, așa că stigmatul social s-a diminuat. Nu cheltuim bani pe alte hobby-uri și activități? Atunci, ce ar putea fi greșit în a paria cu un buget limitat, mai ales în timp ce ne concentrăm pe bucuria de a urmări sporturile împreună cu prietenii? Nu este loc pentru a îmbunătăți și intensifica cu atenție experiența de a urmări sporturile?

Dincolo de problema gestionării resurselor și riscul dependenței de jocuri de noroc, mai multe aspecte ale pariurilor sportive indică o realitate gravă: pariurile sportive pariază mai mult decât resursele noastre. Din cauza modului în care modelează viziunea noastră asupra riscului, a felului în care corupe natura sporturilor și a modului în care neglijează iubirea față de aproapele nostru, pariurile sportive sunt nechibzuite și chiar păcătoase.

1. Pariurile sportive distorsionează viziunea noastră asupra riscului.

Pariurile sportive distorsionează viziunea noastră asupra riscului și ne amorțesc capacitatea de a experimenta adevărata și durabila bucurie. În timp ce companiile de pariuri prezintă pariurile sportive ca un risc pentru a spori plăcerea, în realitate, această practică încurajează riscul pentru recompensă financiară imediată.

„PARIURILE SPORTIVE NU IUBESC PE NIMENI ÎN AFARĂ DE SINE — ȘI NICI MĂCAR ASTA NU O FAC BINE.”

Cartea Proverbelor ne avertizează împotriva sloganurilor de tipul „Cu cât joci mai mult, cu atât vei câștiga mai mult.” Proverbe 13:11 sfătuiește: „Bogăția câștigată din nimic se va împuțina,

dar cel ce adună puțin câte puțin își va înmulți averea.” Sau luați în considerare Proverbe 28:20: „Un om credincios va fi binecuvântat pe deplin, dar cel ce se grăbește să se îmbogățească nu va rămâne nepedepsit.” Pariurile sportive ne condiționează inimile să iubim riscul pentru câștigul financiar imediat, iar urmărirea unei astfel de bogății duce la distrugere.

Totuși, nu ar trebui să concludem că nu ar trebui să ne asumăm niciodată riscuri. Fermierul care „se uită după vânt nu va semăna, și cel ce se uită după nori nu va secera,” declară Predicatorul în Eclesiastul 11:4. În loc să vedem doar perspectiva sumbră și să refuzăm să ne asumăm riscuri care Îl onorează pe Dumnezeu, Predicatorul cheamă la umilință și muncă credincioasă înaintea „Dumnezeului care face toate lucrurile” (Eclesiastul 11:5-6).

Două elemente disting antreprenorul credincios de pariorul sportiv. În primul rând, în timp ce pariorul sportiv caută să adune bogății rapide, antreprenorul credincios caută să creeze bogății. Afacerea creștină caută să își iubească aproapele oferind un bun sau un serviciu la un preț corect. Pariurile sportive nu iubesc pe nimeni în afară de sine — și nici măcar asta nu o fac bine.

În al doilea rând, antreprenorul credincios își asumă riscuri, dar încearcă, de asemenea, să le reducă acolo unde poate. Procedând astfel, el își asumă riscurile cu înțelepciune și credință, în timp ce pariorul sportiv crește riscurile pentru a obține câștiguri mai mari. Cu alte cuvinte, pariurile sportive ne învață să ne asumăm riscuri în mod greșit.

În plus, creștinii își asumă riscuri evanghelice pentru bucurie eternă. Isus ne cheamă să ne pierdem viața pentru a o câștiga (Luca 9:24). Pavel numește moartea în Hristos un câștig pentru cel care moare (Filipeni 1:21). Faptele Apostolilor 15:26 îi descriu pe Pavel și Barnaba drept „oameni care și-au riscat viețile pentru numele Domnului nostru Isus Hristos.”

În timp ce pariurile sportive îi condiționează pe oameni să își asume riscuri pentru doze rapide de dopamină sau câștig financiar imediat, creștinii își asumă riscuri având în minte pe Hristos și suflete nemuritoare. Așadar, ar trebui să evităm participarea la activități care ne învață să gândim deficient cu privire la risc.

2. Pariurile sportive corup sportul.

Pariurile sportive nu doar că distorsionează viziunea noastră asupra riscului, ci și corup scopurile sfinte ale lui Dumnezeu cu privire la sport. Același Dumnezeu care a creat monstrul marin să se joace în adâncurile oceanului (Psalmul 104:26) a creat oamenii pentru a se bucura de lumea pe care ne-a daruit-o (Eclesiastul 3:12-13). Jocul sfânt de azi, ca o pauză temporară de la poverile vieții de zi cu zi, ne ajută să privim cu speranță spre noua creație care ne așteaptă mâine.

Deși nu este utilitar în esență, sportul poate, de asemenea, aduce beneficii omenirii. În special, competiția poate cultiva autocontrolul și abilitățile — deși ar trebui să fim atenți la invidia care pândește la ușă (Eclesiastul 4:4). În cea mai bună formă, sportul poate scoate la iveală ce este mai bun în competitori.

Pariurile sportive, însă, corup atât jocul imaginativ, cât și competiția atletică. Reducând jocul la victorii și înfrângeri — sau mai rău, la diferențe de puncte sau pariuri în timpul jocului — rezultatul jocului depășește însăși frumusețea jocului și a competiției.

În plus, tot mai mulți jucători din sporturile profesionale au fost atrași în valul pariurilor sportive. Fanii acestor sporturi au motive de îngrijorare atunci când jucătorii au fost găsiți pariind pe propriile sporturi, pe propriile echipe și pe propriile performanțe — uneori chiar pariind că nu vor juca bine și apoi retrăgându-se din joc pe baza unei “accidentări”.

Pariurile sportive corup natura și scopul sporturilor și, de asemenea, îi încurajează pe jucători să participe la această corupție, ceea ce face ca participarea creștinilor la un astfel de sistem defect și dăunător să fie neînțeleaptă.

3. Pariurile sportive nu iubesc aproapele.

Să zicem că ai succes la pariuri sportive. Ești unul dintre puținii care înving sistemul și câștigi o sumă decentă de bani. Întrebarea devine atunci: „Cine pierde?” În realitate, pariurile sportive nu sunt un joc cu sumă zero; sunt un joc cu sumă negativă. Casa, prin definiție, trebuie să câștige. Pentru a face acest lucru, casele de pariuri manipulează subtil cotele, astfel încât, chiar dacă pariorii pariază o sumă egală de bani pe ambele echipe, casa de pariuri tot câștigă.

Scriptura stabilește porunca de a „iubi pe aproapele tău ca pe tine însuți,” pe care Isus o afirmă ca fiind una dintre cele două — alături de iubirea față de Dumnezeu — de care depind toată Legea și Profeții (Levitic 19:18; Matei 22:37-40). Pavel îi cheamă pe creștini în Filipeni 2:4: „Fiecare dintre voi să se preocupe nu doar de interesele lui, ci și de ale altora. ”

Casele de pariuri nu pot pierde bani. Prin urmare, pentru ca tu să câștigi, aproapele tău trebuie să piardă. Și în timp ce îi iei banii aproapelui tău — posibil contribuind la o dependență distructivă de jocuri de noroc — faci, de asemenea, profit pentru casa de pariuri, care este prădătoare. Pariurile sportive nu iubesc aproapele.

Această lipsă de dragoste necesită pocăință, chiar dacă a fost făcută neintenționat sau din neștiință (Numeri 15:27-31).

PĂZEȘTE-ȚI INIMA

Proverbele emit un avertisment pentru toți cei care ar urma calea înțelepciunii:

„Păzește-ți inima cu toată atenția, căci din ea ies izvoarele vieții. . . . Netezește cărarea picioarelor tale,

și toate căile tale să fie sigure. Nu te abate nici la dreapta, nici la stânga. Îndepărtează-ți piciorul de la rău!” (Proverbe 4:23).

Pariurile sportive ne cheamă pe o cale întortocheată, una care ne va remodela inimile departe de viață. Ele promit plăceri, dar acestea sunt, în cel mai bun caz, trecătoare și pline de riscuri necurate. Acea cale se abate de la bucuriile profunde și durabile care vin urmând planurile lui Dumnezeu în căile Sale.

Așadar, da, pariurile sportive au sosit în forță. Și cum ar trebui să răspundem? Poate părea că nu putem evita pariurile sportive — sau cel puțin reclamele care le promovează. Dar, deoarece pariurile sportive distorsionează viziunea noastră asupra riscului, corup sportul și nu iubesc aproapele, participarea în această industrie este neînțeleaptă și chiar păcătoasă. Nu risca inima ta și pe aproapele tău pentru un câștig financiar rapid.

Sursa originală: Should Christians Bet On Sports? https://www.desiringgod.org/articles/should-christians-bet-on-sports

Tradus cu permisiune – Translated with permission