top
Bani/bogăție Cum pot scăpa de materialism?

Cum pot scăpa de materialism?

Confortul și bogăția lumii occidentale pot fi o binecuvântare. Dar pot deveni și un blestem mortal. Așadar, cum putem fi eliberați din ghearele materialismului? Este o întrebare pe care pastorul John a abordat-o într-o predică de acum 27 de ani din Evrei 10, un capitol cu un text incredibil. Versetul 34 spune: „Aţi împărtăşit suferinţele celor închişi şi aţi răbdat cu bucurie jefuirea bunurilor voastre, ştiind că voi aveţi ceva mai bun şi care rămâne.”. Evrei 10:34 este un text cu lecții-cheie pentru noi toți cei care trăim astăzi în Disneyland-ul bogăției occidentale.

Biserica creștină din America suferă din cauza a aproximativ trei sute cincizeci de ani de dominație și prosperitate. Ceea ce vreau să spun prin dominație este că în aproape toată istoria acestei țări, de la puritani încoace, etosul creștin a fost cel dominant, iar a fi creștin înseamnă a fi o persoană acceptată și considerată normală – și chiar una care are unele valori benefice pentru țară. Ceea ce vreau să spun prin prosperitate este că a fi creștin și a te încadra în acest etos a avut ca rezultat, pentru o lungă perioadă de timp, ca lucrurile să ne meargă bine. Așadar, a fi creștin a fost un avantaj. Iar ceea ce vreau să spun prin faptul că biserica suferă din această cauză – suferă din cauza acestei dominații și suferă din cauza acestei prosperități – este că acest lucru a produs o mentalitate nebiblică în rândul creștinilor.

Dacă ești un adevărat creștin, probabil că vei munci din greu și vei fi econom, și probabil că vei avea succes în afaceri, și asta e bine pentru tine. Dacă ești un adevărat creștin, probabil că vei fi bun și generos, și cel puțin atunci câțiva oameni vor avea o părere bună despre tine, și asta e bine pentru tine.

„Ei bine, și ce e în neregulă cu asta?”

Știi, ce e în neregulă cu faptul că lucrurile merg mai bine pentru tine?

„De ce spuneți că această suferință s-a abătut asupra bisericii, referindu-vă la faptul că ne merge bine și că simțim că așa ar trebui să fie? Lucrurile ne merg mai bine cu Christos”.

Creștinismul domesticit

Problema este că am exagerat și ne-am îndepărtat atât de mult încât nici nu ne putem imagina cum era biserica Noului Testament. Micile noastre devieri le-am transformat într-o comoară prețioasă și le-am înălțat atât de mult încât gândim astfel: „E normal ca lucrurile să ne meargă bine. Altfel de ce am fi creștini?” Și, prin urmare, devine aproape imposibil pentru noi să ne imaginăm ce s-a întâmplat în acest text – cum era să fii creștin atunci când nu exista o Americă creștină, nici un etos construit de-a lungul a trei sute de ani de etică a muncii protestantă puritană.

Acest text, Evrei 10:32-36, mă umple de fiecare dată când îl citesc. Și este unul dintre preferatele mele. Mă umple de dorința de a fi eliberat de creștinismul american domesticit, în căutare de confort, dependent de divertisment. Vreau doar să fiu liber. Iar acest text, atunci când îl citești, îți dă fiori. Asta înseamnă autenticitate. Dacă aș putea fi așa, aș fi real, liber. Totuși toată lumea vrea să fie reală; nimeni nu vrea să fie fals – nimeni nu vrea glazură de creștinism care să acopere o viață seculară, condusă de obiective lumești.

Totul în nimic

Evrei 10:34: „aţi răbdat cu bucurie jefuirea bunurilor voastre”. Cum? De unde vine această putere? Iată răspunsul: „ştiind că voi aveţi ceva mai bun şi care rămâne.”

Acum, chiar aici e cheia, sau cel puțin o cheie, pentru natura anemică a bisericii americane.

Cred că noi trăim într-un constant Disneyland. Costumul de pe mine mă face să trăiesc în Disneyland. Dispozitivul electronic din fața mea mă face să trăiesc în Disneyland. Mașinile pe care le conducem sunt Disneyland. Mesele pe care mâncăm sunt și vor fi Disneyland. Trăim în Disneyland în comparație cu locul în care trăiește toată lumea – aproape toată lumea. Există alte câteva Disneyland-uri în Europa.

Și suntem dependenți. Nici măcar realizăm că trăim în Disneyland. Folosim cuvinte precum „nevoie” referindu-ne la cele mai ridicole accesorii – așa este. Și nu am de gând să vă spun de care lucruri din viețile voastre trebuie să scăpați. Am mai trecut prin asta ca biserică, când am scris capitolul despre bani în Desiring God și am vorbit despre casa de la lac.

Dar dacă te simți acasă în acest Disneyland, astfel încât, dacă ți-ar arde casa, sau ți-ar sparge mașina, sau ți-ar fi luate toate bunurile, sau te-ar concedia de la locul de muncă, ar exista această o ruptură. Motivul pentru care biserica este slabă este pentru că ne simțim ca acasă în acest Disneyland.

Totuși, cred că va fi întotdeauna un Disneyland până la revenirea lui Isus. Dar știți de ce a creat Dumnezeu acest Disneyland? Pentru misiuni și pentru cei săraci. Pavel a spus că nu avem nimic, deși avem totul (2 Corinteni 6:10). Dacă credeți asta, asta vă va face liberi, liberi, liberi.

Sursa originală: How Can I Be Free From Materialism? https://www.desiringgod.org/interviews/how-can-i-be-free-from-materialism

Tradus cu permisiune – Translated with permission