top
Copii Rolul mamei în creșterea băieților

Rolul mamei în creșterea băieților

O (a doua) zi a mamei fericită pentru toate mamele care ne ascultă. Vă mulțumim că ascultați podcastul. Ni se pun adesea întrebări legate de parenting. Știți asta, pastore John. Nu este ceva neobișnuit pentru noi ca mamele să ne ceară sfaturi despre cum să își crească  băieții pentru a deveni bărbați. Includem aici și mamele singure și provocările speciale cu care se confruntă, dar pe care le-am abordat în APJ 1075  (Ar trebui ca un părinte rămas singur să se recăsătorească?) din arhivă.

Pastor John, vreau să vă rog să împărtășiți cu noi un sfat general aplicabil tuturor mamelor creștine – fie că sunt mame singure căsătorite cu bărbați necreștini, căsătorite cu bărbați creștini. Indiferent de circumstanțele în care se află,, care este rolul unei mame în creșterea băieților?

Primul lucru pe care l-aș spune unei mame este învață-ți fiul. Învață-l mai ales cuvântul lui Dumnezeu și cum să vadă lumea prin această lentilă. Dacă ești căsătorită cu un credincios, tu și soțul tău învățați-l împreună întregul sfat al lui Dumnezeu. „Ascultă, fiul meu, învățătura tatălui tău și nu părăsi învățătura mamei tale” (Proverbe 1:8). „Fiul meu, păzește porunca tatălui tău și nu părăsi învățătura mamei tale” (Proverbe 6:20).

Amintiți-vă povestea minunată a lui Lois și Eunice în 2 Timotei, unde Pavel îi spune acestui tânăr: „Continuă în ceea ce ai învățat și ai crezut cu tărie, știind de la cine ai învățat” (2 Timotei 3:14). Și de la cine a învățat? De la mama sa Eunice și bunica sa Lois (din 2 Timotei 1:5). Noi știm din Faptele Apostolilor că tatăl său nu era creștin. Cred că acest lucru ar trebui să fie încurajator pentru mame – faptul că Pavel a ales, în echipa sa misionară, un tânăr care a fost format în mare parte în credință de către mama și bunica sa.

Cereți supunere

Următorul lucru pe care l-aș spune este să cereți ascultare de la fiul dumneavoastră. „Copii, ascultați de părinții voștri” – nu doar de tatăl vostru, ci de părinții voștri. Mamelor, cereți fiilor să vă asculte. Fie ca el să asculte „în Domnul” (Efeseni 6:1) Este cutremurător pentru mine să văd cum copii de un an, doi, trei, patru ani își nesocotesc părinții pentru că părinții nu au cpretins ascultare acasă. Deci, în public, nu mai au niciun control asupra copiilor. Ei nu primesc niciun fel de respect în public. Copiii fac pur și simplu ce vor ei să facă; îi joacă pe degete.

În calitate de mamă, poți cere și primi supunere de la fiul tău. Învață-l pe acest micuț, din pruncie, folosind cuvintele și alte mijloace dacă este necesar, că tu ai autoritatea dată de Dumnezeu în viața lui. Nu el decide care este comportamentul acceptabil. Voi, părinții, decideți, tot timpul. Răsplătiți-l cu bucurie când e cazul. Faceți-l fericit în limitele pe care le-ați stabilit. Faceți tot binele posibil pentru el și pedepsiți-l în mod corespunzător pentru răul pe care îl face. Acest lucru este esențial dacă doriți să aveți un cămin fericit și o viață fericită cu copiii voștri și să fiți ascultători de Scripturi.

Model de femeie puternică

Apoi, aș spune că o mamă trebuie să fie un model de femeie puternică. Petru spune, adresându-se femeilor din biserică: „Voi sunteți copiii ei” – copiii Sarei – „dacă faceți binele și nu vă temeți de nimic înfricoșător” (1 Petru 3:6). Pur și simplu îmi place acest verset. Femeia evlavioasă din Biblie este neînfricată pentru că se încrede în Dumnezeu.

Sau Proverbe 31:25: Puterea și cinstea sunt îmbrăcămintea ei și râde de ziua de mâine. Oh, cât de necesară este această putere în zilele noastre, nu-i așa? Toată lumea tremură în legătură cu timpul care va veni, iar femeia din Proverbe 31 râde de ziua de mâine. Un fiu ar trebui să se uite la mama sa nu ca la o femeie slabă care este mereu îngrijorată de ziua de mâine, ci ca la un stejar stabil al neprihănirii care râde de timpul care va veni pentru că se încrede într-un Dumnezeu suveran.

Onorați-vă soții

Apoi aș spune, onorați instinctele de conducere și de protecție ale soțului vostru. Și lăsați-vă fiii tău să vadă asta. „Și după cum Biserica se supune lui Christos, tot așa și soțiile să se supună în toate soților lor” (Efeseni 5:24). Un fiu ar trebui să vadă o femeie puternică care se supune cu bucurie inițiativelor, conducerii și protecției soțului ei – conducerea spirituală a unui bărbat puternic. Desigur, o soție creștină nu își urmează soțul în păcat (asta este evident). Ea spune clar: „Există un singur Domn suprem în viața mea: Isus Christos”. Dar sub acea domnie, ea se bucură să onoreze conducerea soțului ei.

O mamă puternică

Nu mă pot abține să nu fiu puțin autobiografic aici, deoarece cred că o parte din gândirea mea despre competență în complementarianism a fost modelată de casa mea. Am crescut într-un cămin în care tatăl meu era plecat două treimi din an. El era evanghelist. Mama mea, în absența lui, făcea totul. Era, din punctul meu de vedere, competentă de a face absolut orice.

Ea m-a învățat aproape tot ce știu practic până în ziua de azi și m-a făcut un om muncitor. M-a făcut să iubesc sârguința. Ea plătea facturile. A condus mica spălătorie. S-a urcat pe scară și a vopsit streașina casei care putrezea. A împins roaba – am văzut cum îi curgea sudoarea de la vârful nasului în timp ce săpa subsolul casei. A scos iarba și m-a învățat cum să o prind de rădăcini ca să nu mai crească la loc. Iubea straturile de flori. M-a învățat cum să tund iarba.

Mi-a spus la un moment dat: „Johnny, taie cartofii așa și așteaptă să se încingă uleiul, pentru că dacă pui cartofii înainte, se vor înmuia și nu vei obține cartofi prăjiți buni. Iar când faci clătite, așteaptă să se formeze bule pe margine, pentru că dacă încerci să le întorci prea devreme, se vor rupe.”

Nu e despre competență

Ea m-a învățat tot ce era de știut, practic, în casa noastră, în copilărie. De la ea am învățat următoarea lecție: rolurile biblice ale supunerii soției și ale conducerii soțului în căsnicie nu se bazează pe competență – în sensul: Te ocupi de lucrurile la care ești bun, competent. Nu asta este ideea. Ele se bazează pe realitățile profunde ale modului în care Dumnezeu a conceput bărbatul și femeia și pe felul în care ne dezvoltăm în acest tip de relații.

Dar când tatăl meu s-a întors acasă după ce a fost plecat săptămâni întregi, mama mea a radiat de bucurie că acum preluase altcineva conducerea. Conducerea în ceea ce privește disciplinarea copiilor, în a oferi sfaturi, în rugăciune, îndemnându-ne să mergem la biserică sau să ieșim să mâncăm în oraș. Conducere prin exemplul pe care ni-l dădea cu privire la dinamica relației dintre mama și un tata, cum ar fi deschiderea portierei mașinii de către tata, verificarea zgomotelor ciudate din casă și așa mai departe.

Bărbatul este bărbat, iar femeia este femeie. Iar un băieții privesc și absorb tot. Așadar, ca băiat, am urmărit această coregrafie, și m-am minunat de mama mea. În absența lui, ea putea face totul; în prezența lui, îi plăcea, înflorea când el lua inițiativă. Asta trebuie să le arătăm fiilor noștri, că nu sunt subestimați sau înjosiți atunci când iau inițiativa de a proteja, de a oferi, de a conduce o femeie.

Dați-le exemple

Arătați-le  fiilor dumneavoastră modelul de bărbăție puternică în Scriptură, în istorie, în ficțiune, în mass-media și în soțul dumneavoastră. Nu mă refer neapărat la forță fizică. Mă refer la o inițiativă adevărată, masculină, responsabilă, matură, sacrificială, protectoare, plină de curaj și forță. Nu trebuie să fii un jucător de fotbal pentru a da dovadă de bărbăție. Dacă nu există un soț care să fie model, dacă ești mamă singură, găsește modalități de a-ți îndruma fiii către genul de bărbați care întruchipează bărbăția matură.

Așteptați de la fiii voștri bărbăție puternică

Un ultim lucru. Așteptați de la fiii dumeavoastră. o bărbăție puternică. Dați-le responsabilități de mici. Cereți cât de mult puteți de la ei. Insistați asupra politeții față de surorile lor sau față de voi, alte femei, alte fete. Mama m-a învățat: „Să nu umbli prin poșeta unei fete niciodată”. Când merg pe trotuar alături de o fată, învățații să meargă ei pe partea dinspre șosea. Spuneți-le să se ofere să deschidă ușa fetelor, să plătească ei la întâlniri, să folosească un limbaj respectuos, să îți asume responsabilitatea, să fie dispuși să se sacrifice. În calitate de mamă, poți construi în fiul tău imagini corecte cu privire la dinamica ideală a relațiilor dintre bărbat și femeie.

Ar fi foarte multe lucruri pe care le-aș mai putea spune. Dar voi concluziona astfel: căutați înțelepciunea lui Dumnezeu pentru a crea un cămin sănătos, înălțător pentru Christos. Căutați înțelepciunea Lui. El vă va ajuta. Dacă există un tată prezent, e minunat. El are un rol crucial în creșterea fiicelor, la fel cum tu ești crucială în creșterea fiilor. Și dacă nu este, iar tu ești o mamă singură, ai încredere în Dumnezeu că va face diferența. El a făcut asta pentru mii de oameni. Dumnezeu este credincios și lucrează pentru mamele care îl așteaptă.

Sursa originală: Moms Role In Raising Boys https://www.desiringgod.org/interviews/moms-role-in-raising-boys

Tradus cu permisiune – Translated with permission