Când sunt suficiente notele bune?
Revenind la întrebările despre tendințele noastre perfecționiste, mulți dintre noi ne luptăm cu asta. Data viitoare ne vom uita la modul în care perfecționismul ne face indeciși în deciziile de viață. Dar mai astăzi răspundem la întrebarea unei eleve. Când sunt suficiente notele bune? Iată e-mailul: “Pastor John, vă salut și vă mulțumesc pentru acest podcast. Sunt o elevă de liceu din Minnesota și în paralel urmez cinci cursuri universitare, deci, tehnic vorbind, sunt și studentă cu normă întreagă. În ultimul an, la cursurile mele online, profesorii au interzis folosirea manualelor în timpul examenelor parțiale și finale. Dar prietenii mei își foloseau cărțile oricum. Și eu am fost tentată să trișez în acest fel, dar nu am făcut-o. Am învățat mai mult. Dacă aș fi copiat, aș fi avut mai mult timp să studiez Biblia, să stau cu familia mea și să particip la evenimentele grupului de tineret al bisericii. Știu că nu pot să-L onorez pe Dumnezeu copiind.
Dar oare îl onorez prin faptul că învăț prea mult? Cât de important este să lupt pentru note maxime dacă obținerea lor mă îndepărtează de lucruri mai importante? Sunt o perfecționistă. Dar poate că este mai înțelept să mă mulțumesc cu note mai mici la școală sau la locul de muncă pentru a-mi păstra timpul pentru alte lucruri la fel de importante sau mai importante. Cum cântăriți avantajele și dezavantajele excelenței atunci când nu notele cele mai bune par a fi scopul înțelept? Când sunt notele mai mici mai înțelepte decât nota maximă?”
Când am văzut această întrebare mai devreme și am avut ocazia să mă gândesc la ea (și chiar să mă gândesc dacă vreau să răspund la ea), am stat mult timp să mă gândesc: „Cum să sau un răspuns acestei întrebări, și mai ales acestui tip de persoană, care ne supune „sunt perfecționistă”. Așadar, avem o persoană cu o înclinație perfecționistă care duce următoarea luptă: note bune versus fapte bune. Acesta este modul în care gândește.
Înțelepciune pentru perfecționiști
Aproape toată lumea ar fi de acord că a-ți face timp pentru a salva viața unei persoane este mai important decât a obține un 10. Fără îndoială. Și aproape toată lumea ar spune (cel mai probabil) că nu merită să-ți scazi performanțele școlare pentru a merge la o petrecere. Dar între aceste două alegeri mai mult sau mai puțin evidente, există zeci și zeci de gradații cu care se luptă un perfecționist – mai ales un perfecționist.
Și pe măsură ce mă gândeam la anumite sfaturi pe care le-aș putea da, mi-am dat seama că, în fiecare moment, anumite personalități, anumite tipuri de perfecționiști – cred că fac parte și eu din această categorie – ar lua probabil sfatul dat de mine și ar face din soluția pe care o ofer parte din problemă. De exemplu, dacă aș spune: „Citește-ți Biblia și roagă-te ca să ai înțelepciune”, un perfecționist va întreba: „Câte ore pe zi ar trebui să-mi citesc Biblia? Câte ore pe zi ar trebui să mă rog?”. Și ar cădea astfel într-o groapă și mai adâncă.
Așadar, întrebarea pe care mi-o pun este: „Ce pot să spun pentru a îndruma o persoană pentru a deveni o persoană sănătoasă?” Și prin „persoană sănătoasă” înțeleg o persoană care nu este chinuită de întrebări pentru care nu există un răspuns biblic clar. Biblia pur și simplu nu ne spune câte ore ar trebui să învețe un student sau câte ore ar trebui să stea la lucru un creștin sau cât timp să își petreacă cu prietenii.
O persoană sănătoasă recunoaște complexitatea unor astfel de întrebări și caută cu umilință o minte și o inimă transformate, care să fie capabile să facă alegeri sănătoase în mod spontan, fără să creeze fixații și obsesii.
Calea către o viață sănătoasă
Iată calea pe care vreau să o recomand pentru a fi o persoană sănătoasă și a face alegeri sănătoase atunci când Biblia nu îți spune ce alegere să faci. Am doar un sfat și apoi câteva explicații. Sfatul este să căutați să faceți parte dintr-o comunitate de oameni sănătoși. Acesta este sfatul meu. Și prin sănătoși mă refer la oameni maturi din punct de vedere spiritual și psihologic, saturați de Biblie, înțelepți, statornici, sobri la minte, echilibrați, bucuroși, umili, curajoși, iubitori – sfinți cu adevărat sănătoși și puternici.
Dacă vă întrebați de ce aș sugera acest lucru sau care este justificarea biblică pentru a da un astfel de sfat unui perfecționist sau de ce sper că simpla apropiere de creștini sănătoși va avea un efect sănătos asupra persoanelor perfecționiste? Iată cele trei răspunsuri biblice ale mele:
1. Cei înțelepți ne fac mai înțelepți.
Biblia ne învață că asocierea cu oameni înțelepți ne face mai înțelepți. Proverbe 13:20: „Cine umblă cu înțelepții devine înțelept” – este o afirmație uimitoare – „dar tovarășul nebunilor va suferi rău”. Înțelepciunea e contagioasă. Nu poți programa aceste lucruri, nu le poți detalia. Și, de cele mai multe ori, nici măcar nu poți observa când se întâmplă. Se întâmplă natural și este minunat. Astfel, psalmistul spune în Psalmul 119:63: „Sunt tovarășul tuturor celor care se tem de Tine, al celor care păzesc poruncile Tale”.
Același lucru, spus sub o altă formă, îl regăsim la Pavel, care spune de cel puțin șase ori bisericilor să îl imite. Și cartea Evrei spune același lucru. Ea ne spune: „așa încât să nu vă leneviți, ci să călcați pe urmele celor ce, prin credință și răbdare, moștenesc făgăduințele.” (Evrei 6:12). Într-o comunitate sănătoasă, acest lucru se întâmplă pur și simplu. A fi în preajma unor oameni sănătoși înseamnă a deveni mai sănătos.
Și cred că acest lucru este valabil mai ales pentru cei care se luptă în moduri nesănătoase de a lua decizii pentru care biblia nu oferă un răspuns clar. Aceste decizii trebuie să izvorască dintr-o orientare internă sănătoasă față de lume, pe care o absorbim în mare măsură de la oamenii sănătoși care sunt în jurul nostru.
2. Biblia vorbește despre a petrece timp împreună.
Iată al doilea mod în care Biblia ne oferă garanții cu privire la acest sfat: Noul Testament folosește expresia „unii pe alții” de 99 de ori – „să vă iubiți unii pe alții”, „să aveți părtășie unii cu alții”, „să vă salutați unii pe alții”, „să vă slujiți unii pe alții”, „să vă arătați ospitalitate unii față de alții”, „să vă rugați unii pentru alții”, „să vă mărturisiți păcatele unii altora”, „să vă încurajați unii pe alții”, „să vă incitați unii pe alții”, „să vă îndemnați unii pe alții”, „să vă primiți unii pe alții”, „să vă faceți bine unii altora”, „să vă admonestați unii pe alții”, „să vă suportați unii pe alții”, „să vă îngrijiți unii de alții” – și lista continuă.
Cu alte cuvinte, planul lui Dumnezeu pentru vindecarea defectelor noastre de personalitate – pe care toată lumea le are; nu mă iau de eleva care ne-a scris azi. Toată lumea le are. Planul Său pentru maturizarea abilităților noastre relaționale și planul Său pentru capacitatea noastră de lua decizii înțelepte și planul Său pentru creșterea noastră în modul în care ne slujim și ne iubim unii pe alții – planul Său pentru toate acestea este ca noi să petrecem timp împreună și ca cei mai maturi să devină influențe naturale asupra celor mai puțin maturi.
3. Dumnezeu ne proiectează pentru binele comun.
Atunci când discută despre darurile spirituale și utilizarea lor în biserică, Pavel spune în 1 Corinteni 12:7,,Fiecăruia îi este dată manifestarea Duhului pentru binele comun”. „Varietate de daruri”, «varietate de servicii», «varietate de activități», toate cu acest scop: binele comun (1 Corinteni 12:4-7). Sau am putea spune „sănătatea psihologică și spirituală comună”, „bunăstarea psihologică comună”, „capacitatea comună de a lua decizii înțelepte și pașnice cu privire la notele școlare în raport cu alte lucruri bune”.
Așadar, îi spun elevei din Minnesota – care, cred eu, ar putea foarte bine să se afle în biserica mea – că răspunsul pe termen lung, pe tot parcursul vieții, la întrebarea ta este să petreci timp cu oameni sănătoși, maturi din punct de vedere psihologic și spiritual. Să fii într-o biserică sănătoasă. Știu că acesta nu este un răspuns satisfăcător pe termen scurt. Știu asta. Dar este ceea ce avem cu toții nevoie pentru restul vieții noastre.
Sursa originală: When Are Good Grades Enough? – https://www.desiringgod.org/interviews/when-are-good-grades-good-enough
Tradus cu permisiune – Translated with permission