top
Dumnezeu Îl vom vedea pe Dumnezeu în eternitate?

Îl vom vedea pe Dumnezeu în eternitate?

Bine ați revenit la săptămâna despre Iov din cadrul podcast-ului „întreabă-l pe pastor John”. Luni am citit Iov 16 împreună și am analizat care dintre afirmațiile lui Iov sunt adevărate și care sunt false – una dintre provocările specifice atunci când citim cartea Iov.  Azi citim Iov 19 și declarația îndrăzneață din versetele 26 și 27: „Chiar după ce pielea mi-a fost nimicită,  în trup fiind, Îl voi vedea pe Dumnezeu. Îl voi vedea de partea mea. Îl voi vedea cu ochii mei, şi nu-mi va mai fi un străin! Inima îmi tânjeşte înăuntrul meu.”

În legătură cu această declarație îndrăzneață, Eric din Illinois ne întreabă: “Bună ziua pastor John! 1 Timotei 6:16 ne spune că nimeni nu îl poate vedea pe Dumnezeu. Totuși, Matei 5:8 ne spune că cei cu inima curate îl vor vedea pe Dumnezeu. Credeți că e posibil să îl putem vedea pe Dumnezeu fizic în cer sau considerați că acest text se referă la Domnul Isus întrupat și glorificat? Este o promisiune puternică, pe care vreau să o înțeleg”

Haideți să reluăm textele la care Eric a făcut referire și altele și să vedem dacă putem răspunde întrebării;

  • 1 Timotei 6:15-16: “pe care binecuvântatu] şi singurul Suveran, Împăratul împăraţilor şi Domnul domnilor, o va descoperi la timpul potrivit,El, singurul Care are nemurirea, Care locuieşte într-o lumină de care nimeni nu se poate apropia şi pe Care nici un om nu L-a văzut şi nici nu-L poate vedea. A Lui să fie onoarea şi puterea veşnică! Amin.”
  • 1 Timotei 1:17: “A Împăratului veşniciilor, a nemuritorului, nevăzutului şi singurului Dumnezeu să fie onoarea şi slava, în vecii vecilor! Amin.”
  • 1 Ioan 4:12: “Nimeni nu L-a văzut vreodată pe Dumnezeu. Dacă ne iubim unii pe alţii, Dumnezeu rămâne în noi şi dragostea Lui este făcută desăvârşită în noi.”
  • Exod 33:20: “Dar, a zis El, tu nu-Mi poţi vedea faţa, căci omul nu mai poate trăi odată ce M-a văzut.”
  • Deuteronom 4:12: “Domnul v-a vorbit din mijlocul focului. Voi aţi auzit sunetul cuvintelor Sale, dar nu aţi văzut nici o înfăţişare, ci aţi auzit doar o voce.”

Aceasta este o parte, care ne spune că nu Îl putem vedea. Acum să privim și cealaltă parte:

  • Matei 5:8: „Ferice de cei cu inima curată, căci ei Îl vor vedea pe Dumnezeu!”
  • Geneza 32:30: „Iacov a numit acel loc Peniel[e], zicând: „L-am văzut pe Dumnezeu faţă în faţă şi totuşi viaţa mi-a fost cruţată.”
  • Iov 19:26-27: „Chiar după ce pielea mi-a fost nimicită, în trup fiind, Îl voi vedea pe Dumnezeu. Îl voi vedea de partea mea, Îl voi vedea cu ochii mei, şi nu-mi va mai fi un străin! Inima îmi tânjeşte înăuntrul meu.”

Acum că am privit ambele perspective, soluția aparentei lipse de consecvență constă în faptul că verbul “ a vedea”, după cum bine știm, are mai multe sensuri. Și dacă privim din nou aceste texte, vom observa că acestea se referă la două moduri în care oamenii îl pot vedea pe Dumnezeu și două moduri în care nu îl pot vedea.

Voi încerca să explic ceea ce tocmai am spus și apoi vom vedea dacă mă puteți urmări.

Cum nu îl putem vedea pe Dumnezeu

  1. Nu Îl putem vedea cu ochii fizici din simplul motiv că El e Duh și nu are un trup fizic. Cel mai probabil la asta se referă Pavel când spune că Isus este “chipul Dumnezeului nevăzut, întâiul născut peste întreaga creaţie  (Coloseni 1:15).
  2. Nu Îl putem vedea nici spiritual în mod nemijlocit. Acest lucru se datorează parțial păcătoșeniei noastre și parțial, poate, slăbiciunii caracteristice creaturii. El este prea mare, prea strălucitor, prea glorios, iar noi nu am putea trăi dacă L-am vedea nemijlocit. Trebuie să-l avem întotdeauna pe Christos, Mediatorul nostru, ca intermediar.

Cred că asta a vrut să spună Isus în Ioan 6:45-46: „Este scris în profeți: «Și toți vor fi învățați de Dumnezeu». Oricine a auzit și a învățat de la Tatăl vine la mine – nu că L-ar fi văzut cineva pe Tatăl, în afară de cel care este de la Dumnezeu; el L-a văzut pe Tatăl.” Acum, când spune „în afară de cel care este de la Dumnezeu; el L-a văzut pe Tatăl”, înseamnă că nu cu ochii fizici, deoarece Isus, Fiul lui Dumnezeu, nu avea ochi fizici înainte de întrupare. Doar Fiul Îl poate vedea pe Tatăl cu o vedere non-fizică, nemediată, directă. Noi nu-L putem vedea pe Dumnezeu din punct de vedere spiritual în modul în care Fiul lui Dumnezeu Îl poate vedea în mod direct și nemijlocit.

Așadar, acestea sunt cele două moduri în care nu-L putem vedea pe Dumnezeu.

Cum Îl putem vedea pe Dumnezeu

Și iată care sunt cele două moduri în care Îl putem vedea pe Dumnezeu.

1. Îl vedem pe Dumnezeu în sensul în care în sfârșit înțelegem și discernem frumusețea și slava Lui după ce am fost orbi. Sufletul nostru este acordat la slavă, astfel încât slava lui Dumnezeu care strălucește prin Evanghelie este văzută ca fiind glorioasă, iar noi nu mai suntem orbi spiritual la ea. Acesta este primul mod în care Îl vedem.

2. În narațiunea Bibliei, vedem slava lui Dumnezeu – și, în cele din urmă, îl vom vedea față în față – prin Christos, văzându-L pe Christos. „Cuvântul s-a făcut trup și a locuit printre noi și noi i-am văzut slava, slavă ca a Fiului unic de la Tatăl. . . . Nimeni nu L-a văzut vreodată pe Dumnezeu; singurul Dumnezeu, care este lângă Tatăl, El L-a făcut cunoscut” (Ioan 1:14, 18). Așadar, îl vedem pe Dumnezeu văzându-l pe Isus. „Știm că, atunci când El se va arăta, vom fi asemenea Lui, pentru că Îl vom vedea așa cum este El” (1 Ioan 3:2).

Așadar, implicația acestor lucruri este următoarea: urmărește puritatea inimii, puritatea credinței, puritatea vieții, astfel încât inima ta să fie capabilă să vadă frumusețea lui Dumnezeu așa cum este ea cu adevărat în Scriptură și astfel încât, atunci când va veni sau când te va chema în moarte, să-L vezi față în față și să fii glorificați împreună cu El.

Sursa originală: Will We See God In Eternity? https://www.desiringgod.org/interviews/will-we-see-god-in-eternity?utm_campaign=Weekly+Digest&utm_content=Weekly+digest&utm_medium=cio&utm_source=email

Tradus cu permisiune – Translated with permission