22 August – Încântați să-L lăudăm

Autor: John Piper

ZIUA 234

Te laudă popoarele, Dumnezeule, toate popoarele Te laudă. (…) Te laudă popoarele, Dumnezeule, toate popoarele Te laudă. – Psalmul 67:3, 5

De ce Dumnezeu ne cere să-I lăudăm Numele?

C. S. Lewis spunea:

Așa cum oamenii laudă în mod spontan orice prețuiesc, ei ne îndeamnă, tot spontan, să ne alăturăm lor și să lăudăm și noi: „Nu-i așa că e drăguț? Nu a fost minunat? Nu ți se pare extraordinar?”.

Psalmiștii spun și ei tuturor oamenilor să-L laude pe Dumnezeu ca și cum oamenii în general vorbesc despre ceea ce le pasă. Cea mai mare dificultate în a-L lăuda pe Dumnezeu am înțeles că depinde de ceea ce considerăm noi adevărata valoare, ce ne aduce plăcere, și nu putem să-L lăudăm pe Dumnezeu atâta timp cât prețuim orice altceva mai mult.

Cred că ne face plăcere să lăudăm ceea ce ne aduce bucurie, deoarece lauda nu doar că exprimă, ci și completează această bucurie; este desăvârșirea ei. Nu din bun simț își mărturisesc doi îndrăgostiți cât de frumoși sunt, ci din încântare, iar aceasta nu este completă până când nu este și exprimată.

Aici este răspunsul – soluția la egoismul cu care tratăm lauda lui Dumnezeu atunci când El ne cere acest lucru. Este o cerere care poate să ne aducă cea mai mare fericire! Lăudăm ceea ce ne bucură pentru că încântarea nu este completă până când nu este și exprimată în laudă. Dacă nu ni s-ar permite să vorbim despre ceea ce iubim, ceea ce prețuim și sărbătorim, atunci bucuria noastră nu ar fi deplină.

Dumnezeu ne iubește suficient de mult pentru a ne face bucuria deplină. El nu doar că ni se dăruiește, dar ne și câștigă lauda noastră pentru El – nu pentru că are nevoie de asta pentru că ar fi slab sau pentru a compensa vreo deficiență, ci pentru că ne iubește și caută plenitudinea bucuriei noastre, care nu poate fi găsită decât în cunoașterea și lauda Lui – cea mai magnifică dintre toate ființele.

Dumnezeu este singura Ființă din tot universul care Își caută propria laudă dintr-un act de iubire. Pentru El, exaltarea de sine este cea mai înaltă virtute. Când face toate lucrurile „spre lauda slavei Sale” (Efeseni 1:12, 14), El ne păstrează și ne oferă singurul lucru din întreaga lume care ne poate satisface dorințele.

Dumnezeu este pentru noi! Și temelia acestei iubiri este că Dumnezeu a fost, este și va fi întotdeauna lăudat.

John Piper este fondator și profesor la desiringGod.org și rector la Bethlehem Collage & Seminarry. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a mai mult de 50 de cărți, inclusiv Desiring God: Meditations of a Christian Hedonist și cea mai recentă: Providence.

Sursa originală: Pleased to Praise – https://www.desiringgod.org/articles/pleased-to-praise

Tradus cu permisiune – Translated with permission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: